Jim Davis

 http://meseorszag.extra.hu/Garfield/kepek/Jim_Davis.jpg

Jim Davis, teljes nevén James Robert Davis (Marion, 1945. július 28. ? ) amerikai képregényrajzoló, a Garfield képregény szerzője.

 

Pályafutása 

Jim Davis indianai farmer családból származik, Fairmount mellől. Szülei id. James és Betty Davis. Rajta kívül még egy testvére, David volt. Az érettségi után elvégzett egy főiskolát, s a Ball University hallgatója lett. Ezt követően egy reklámügynökségnél dolgozott mint grafikus, azután a sajtónak rajzolt és reklámokat írt. A Garfield megalkotása előtt számos próbálkozása is született. Az első a Gnorm Gnat volt, ami nem volt túl sikeres, ezután azonban elkészítette azt a képregényt, ami világhírűvé tette.

 

Garfield születése 

1978 körül alkotta meg Garfieldot. Nem több mint egy hónappal 33 születésnapja előtt a United Media Features ügynökség elfogadta, s a június 19-én kötött szerződés értelmében a képregény 41 amerikai lapban jelent meg. "Azért választottam macskát főhősül, mert sikeres kutya hősök már szép számban léteztek akkoriban a képregény műfajban és én nem szeretek versenyezni" nyilatkozza Davis.

A Garfield főhősei nem pusztán csak kitalált alakok, hanem valós személyekről mintázottak. Garfield gazdájának, Jon Arbucklenek szülei szintén vidéki farmerek. Magát Garfieldot Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davisről nevezte el, aki jellemében, sőt testi felépítésében is egyezett Garfielddal. Amellett a rajzoló saját személyisége is jelen van részben, mint a természet iránti kötődése és szeretete, ugyanakkor Jonnak akárcsak neki is kedvenc sportja a golf.

A képregényt 1978 júliusában az ügynökség levette az újságokból, de szerencsére az olvasóközönség tiltakozásának nyomására hamar visszahelyezték.
Garfield akkora sikert aratott, hogy 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfiguraként tartották már számon, s vagy ezer újságban olvasható volt. Ebben az évben készült az első Garfield-rajzfilm, melyeket maga a szerző készített. 1984-től a Garfield új kiadója az általa még ebben az évben alapított Paws cég és azóta is itt dolgozik.

Ugyancsak a 80-as években kezdte el Davis rajzolni az Orsont, amelynek szereplőit hajdani családi farmjuk állatairól mintázta, s amellett a vidék, a vidéki emberek, állatok és a természethez való ragaszkodását is hangsúlyozza, de ennek a képregénynek a 90-es években végeszakadt.

 

Garfield karrierje

1987-től már kétezerre bővült a Garfieldot közlő lapok száma szerte a világon, 2000-re ez 2600-ra nőtt és több mint negyedmillárdos olvasói tábora van. Kétségkívül a képregény eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája Garfield.
Maga Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc ?hobbija?. Ez a nemzetközi jellegű humor szerinte megköveteli a szleng és a szóviccek kerülését.

Davis egy időben Brett Kothtal szerkesztette a Mr. Potato Head - Krumplifej c. képregényt is. A képregényrajzolás mellett aktív természetvédő, s efféle figyelemfelhívó kampányokban vesz részt.
Magyarországon 1990-től havonta jelentkező Garfield-magazin olvasható, a SEMIC Interprint Nyomdai és Kiadó Kft. kiadásában.

 

http://4hblogs.org/ccn/archives/2004/11/images/Jim_Davis.jpg

 

Oldalmenü
Szavazás
Mi legyen a következő dizi témája?
Garfield
Jon
Odie
Mici
Mindenki =)
Naptár